SZÉGYEN VAGY!

SZÉGYEN VAGY!

Az Index kritika és külön jelzés nélkül vett át egy Szigetváriék által fizetett dokumentumot

2015. december 09. - Tony DiNozzo

„Motor nélküli autóval száguld Magyarország” – ezzel a címmel vette készpénznek az Index a „Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest” nevű bajnaista utóvéd legújabb elemzését. A KFIB nevű csodaszerv nagyjából félévente jelenik meg a gazdasági újságírás egén, és amikor feltűnik, akkor a példáink alapján nagyjából 2 százalékkal téved GDP-előrejelzéseiben. A cég vezetője korábban úgy árulkodott, hogy a költségvetéshez „makropályát lehet venni a piacon kilóra!”.

Romhányi Balázs a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) ügyvezető igazgatója évek óta szorosan együttműködik Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványával. Romhányi korábban úgy fogalmazott a vs.hu-nak, hogy a költségvetéshez „makropályát lehet venni a piacon kilóra!”.

Az elemzőnek is lehet ez irányú tapasztalata. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest Romhányi közhasznú kft-je, mely a rózsadombi Csatárka utcába van bejelentve. Utóbbiban felügyelőbizottsági tag Tordai Csaba, aki a Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, majd 2008 és 2010 között jogi és közigazgatási államtitkára volt. Később Tordai a Haza és Haladás kuratóriumi tagja és az Átlátszó ügyvédje lett. Ezekben a szervezetekben az a közös pont, hogy Soros György támogatásával működnek, lásd például a KFIB 2014-es beszámolójának 13. oldalát, ahol csak úgy hemzsegnek a Soros-fiókák. A Haza és Haladás Alapítvány 2011-ben 3 760 000 Ft + ÁFA, 2012-ben 5 250 000 Ft + ÁFA forintot jutatott Romhányi Balázs kft-jének. A Haza és Haladás a 2013-as és 2014-es kiadásairól még mindig nem számolt be, de Romhányiék honlapja alapján ezekben az években további összegek érkeztek hozzájuk Bajnai alapítványától. A mostani „technikai kivetítést” szintén a Haza és Haladás finanszírozta, sőt, azt állítják, hogy ez az ő művük. Tehát a Tordai Csaba kuratóriumi tagságával működő alapítvány pénzt adott a Tordai Csaba fb-tagságával működő közhasznú kft-nek.

Romhányi 2012 nyarán a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány büdzsémagyarázó projektjében a 2012-2015 évre vonatkozó költségvetési technikai kivetítésével vett részt. Technikai kivetítéseiben a közgazdászguru már akkor is rendre alulbecsülte a magyar gazdaság várható teljesítményét, és az idő sajnos rendre meg is cáfolta. 2012 decemberében például Romhányi 2013-ra a magyar gazdaság 0,2 százalékos visszaesését t, végül azonban a GDP 2013-ban 1,6 százalékkal növekedett. 2013 végén, Bajnai Gordonnal közösen bemutatott előrejelzésében Romhányi 1,4 százalékos növekedést várt 2014-re, végül azonban a magyar gazdaság 3,7 százalékkal nőtt tavaly. Mindenki maga döntse el, hogy az állandó alulmérés és az ellenzéki liberális alapítvány általi szponzoráció között lehet-e összefüggés. Mindenesetre a fő baljós, Lengyel László lassan nyugdíjba mehet.

A fentiekről azonban az Index újságírója, Csurgó Dénes egyáltalán nem számolt be. Ő a KFIB-t csak „szervezetként”, „intézetként” határozta meg, és forráskritika nélkül átvette a múltbeli finanszírozás alapján vastagon politikai hátterű KFIB állításait. Például így:”A probléma az, hogy nem tudni, mi lesz akkor, ha egyszer, 3-4 év múlva elapadnak az EU-s források, akkor nem nagyon marad majd semmi, ami hajtsa a magyar gazdaságot. Ahogy Romhányi fogalmazott, „ez az autó halad, mert tolják, de nincs benne motor”. A cikk címe is ez utóbbi gondolat lett, de már idézőjel nélkül. Csurgó arról sem írt, hogy a Bajnai-Szigetvári-féle Haza és Haladás is a magáénak vallja az anyagot. Persze ez azért sem meglepő, mert Csurgó előző életében a szintén Soros-segítséggel működő HaHa egyik vezéralakja volt.

A tények módszeres elhallgatása, illetve a kritikai újságírói hozzáállás, valamint az ügy többoldalú megközelítésének teljes hiánya miatt köntörfalazás nélkül elmondható:

Csurgó Dénes, szégyen vagy!

A bejegyzés trackback címe:

https://szegyenvagy.blog.hu/api/trackback/id/tr338151096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása