SZÉGYEN VAGY!

SZÉGYEN VAGY!

TOP 10 igénytelenség a dolgozatból, amivel egymilliárdos megbízásra hajtott a Tárki

2015. május 21. - Tony DiNozzo

Nem írtunk még dolgozatot milliárdos pályázatra, de ha írnánk, és komolyan is vennénk, akkor biztos nem szórnánk tele helyesírási hibákkal. Különösen akkor nem, ha tele akarjuk kürtölni a sajtót a versenytársaink lefikázásával. Úgy látszik a Tárkinál ez nem evidencia, és büszkén feltöltötték honlapjukra a hibáktól hemzsegő dolgozatukat. Talán egy jobb diplomamunka színvonalát azért illett volna megcélozni. Ki is gyűjtöttünk néhányat az igénytelenségek közül.

1. „2012-es adatok szerint a 28 EU tagállamból 15-ben voltak szabályozott lakossági és 11-ben vállalati gázárak” – Halmozottan gázos mondat. 1. 2012-ben 27 tagállam volt. 2. Helyesen: EU-tagállam. 3. És a 27. tagállamban mi volt?

2. „Ezt követően az energiaárcsökkenés lehetséges nemezközi gazdasági hatásait vizsgáljuk, és bemutatjuk a cserarány-változások erőteljes hatását Magyarország hazai reáljövedelmére” – NEMEZKÖZI? Vélhetően a Tárki az Etelköz és a nemez szó összevonásából alkotta meg az új kifejezést.

3. „Mivel 2011-ben a világ energiaszükségletének 82%-a származott fosszilis energiahordozók elégetéséből, az energiaárak alakulásának leginkább befolyásoló tényezői továbbra is e termékcsoport keresletének és kínálatának az alakulása.” – Nem sikerült egyeztetni az alanyt és az állítmányt.

4. „A következőkben a fosszilis tüzelőanyag közül” – Többes szám, esetleg?

5. „Endogén tényezők: azok a faktorok, amelyek a gazdaság működéséből és a reálfejlettség javulásából fakadó szükségletek alkotnak.” – Helyesen: amelyeket.

6. „Így anélkül osztható el több forrás belföldön, hogy a romlana a” – Helyesen: hogy romlana.

7. „az Európai kontinens” – Helyesen: az európai kontinens.

8. „míg más kelet-közép európai országokban” – Helyesen: kelet-közép-európai.

9. „Ezt követően az energiaárcsökkenés lehetséges nemezközi gazdasági hatásait” – Helyesen: energiaár-csökkenés.

10. „agrártermék túlkínálatnak is köszönhető” – A jövőbeni kellemetlenségek elkerülése érdekében a Tárki elemzőinek ajánljuk a nagyszerű helyesiras.mta.hu oldal - azon belül is az Egybe vagy külön? - használatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegyenvagy.blog.hu/api/trackback/id/tr957479586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása